Arhiiv

Norstat: Reformierakonna reiting ületas EKRE-t

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti viimaste uuringutulemuste põhjal toetab Isamaad 27,7 protsenti, Reformierakonda 18,4 protsenti ja EKRE-t 18 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. Valitsuse reiting on madal: 66 protsenti vastajatest ütles, et valitsus teeb oma tööd pigem halvasti.
Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 8. aprillist 6. maini ning kokku küsitleti 4003 valimisealist Eesti Vabariigi kodanikku.

Nädalaga ei kasvanud ega kahanenud märkimisväärselt ühegi erakonna toetus. Isamaa püsib kindlalt liidrikohal ning vahe teisel kohal oleva Reformierakonnaga on 9,3 protsendipunkti. Kolmandal kohal oleva EKRE ja teisel kohal oleva Reformierakonna vahe on 0,4 protsendipunkti. Kuigi reitingutabelis on Reformierakond tõusnud hetkel EKRE ette teisele kohale, on nende kahe erakonna toetus jätkuvalt praktiliselt võrdne.

Esikolmikule järgnevad SDE (14,7 protsenti), Keskerakond (10,6 protsenti) ning Eesti 200 (viis protsenti).

Koalitsioonierakondi toetab kokku 38,1 protsenti ning opositsioonierakondi 56,3 protsenti vastajatest.

Norstati uuring Autor/allikas: Norstat

Hinnang valitsusele: 66 protsenti ei kiida tööd heaks

Kord kuus küsitakse lisaks erakondlikule eelistusele vastajatelt arvamust valitsuse ja peaministri tegevuse kohta. Viimaste tulemuste põhjal arvab 29 protsenti vastajatest, et valitsus teeb oma tööd väga hästi või pigem hästi ning 66 protsenti vastajatest, et valitsus teeb oma tööd pigem halvasti või väga halvasti. 23 protsenti vastajatest kiidab heaks, kuid 67 protsenti vastajatest ei kiida heaks seda, kuidas Kaja Kallas saab oma tööga peaministrina hakkama.

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele, mis tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest, millest on erakondade suhtelise toetuse arvutamisel välja arvatud erakondliku eelistuseta valijad. Maksimaalne veamäär sõltub suurima grupi proportsiooni suurusest.

Antud küsitluses oli suurimaks grupiks Isamaa toetajad (27,7 protsenti) ning sellisel juhul on veamäär +/-1,68 protsenti. Teiste erakondade reitingute puhul on veamäär väiksem, näiteks Eesti 200 puhul +/-0,82 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest.

Uuringufirma Norstat teostas küsitlused 08.-15. aprill, 15.-22. aprill, 22.-29. aprill ja 29. aprill – 6. mai ning nendele vastas kokku 4003 18-aastast ja vanemat Eesti kodanikku.

Norstati uuring Autor/allikas: Norstat
Riigikogu kohtade võimalik jaotus Autor/allikas: Norstat

Loe otse allikast

Kommenteeri