Arhiiv

Ootamatu avastus: Venemaa naftatulud on aastaga kahekordistunud

Venemaa naftatulud kasvasid aprillis aasta varasemaga võrreldes enam kui kahekordseks, hoolimata rahvusvahelistest sanktsioonidest, mille eesmärk on piirata rahavoogusid president Vladimir Putini sõjas Ukrainas.

Rahandusministeeriumi andmetel põhinevate Bloombergi arvutuste kohaselt hüppas Venemaa eelarvesse laekuva naftaga seotud maksude laekumine eelmisel kuul 1,053 triljoni rublani (11,5 miljardit dollarit) võrreldes ligi 497 miljardi rublaga 2023. aasta aprillis. Nafta ja gaasi kogutulud kasvasid aprillis aastaga ligi 90 protsenti, 1,23 triljoni rublani, selgub andmetest.


Eelarvetulude kasvule aitas kaasa Venemaa toornafta hinna tõus. Riigimaksud arvutati aprillis Uurali barreli hinna alusel, mis oli 70,34 dollarit, võrreldes 48,67 dollariga aasta tagasi, mil seda alandati G7 riikide grupi poolt Venemaa naftaekspordile kehtestatud piirhinna tõttu, teatas föderaalne maksuteenistus.

Kindlasti aitas tulude kasvule kaasa ka nõrgem rubla: aprilli maksuarvestuse aluseks on vahetuskurss 91,69 rubla dollari kohta, mis on maksuteenistuse andmetel 20,5% nõrgem kui aasta varem.


Venemaa naftasektor on riigi eelarve peamine tuluallikas, mis hõlmab sõjaliste kulutuste järsku suurendamist, et toetada Kremli sissetungi Ukrainasse, mis käib juba kolmandat aastat. USA ja tema liitlased on vastuseks kehtestanud mitu vooru energiasanktsioone, et vähendada Putini võimet sõda rahastada.

Piirangud piiravad Lääne laevandus- ja kindlustusteenuste osutamist, aga nende mõju on olnud tagasihoidlik. Venemaa on suutnud hinnapiirangutest mööda hiilida tankerite varilaevastiku kasutuselevõtuga ja laiendades mitte-lääne naftaostjate ringi.


Ülemaailmse kindlustussektori keskmes asuv organisatsioon International Group of P&I Clubs jõudis eelmisel kuul järeldusele, et hinnapiirangu poliitika on „üha enam jõustamatu”. Samal ajal jätkas India suurim naftatöötlemistehas eelmisel nädalal Venemaa nafta importi sanktsioonide alla kuuluva lastisaatja Sovcomfloti omanduses olevatel laevadel, sillutades teed tarnete taastamisele, mis olid häiritud USA karmistatud sanktsioonide tõttu selle aasta alguses.

Aprilli nafta- ja gaasitulud Venemaa eelarvesse vähenesid Bloombergi arvutuste kohaselt märtsikuuga võrreldes ligikaudu 6,4 protsenti. Kaks kuud annavad traditsiooniliselt eelarvele mahtu, sest nn kasumipõhist maksu makstakse põhiliselt neli korda aastas: märtsis, aprillis, juulis ja oktoobris.


Naftatulu mõju riigieelarvele oleks aprillis olnud suurem, kui poleks riigi kütusetootjatele makstud suuri toetusi. Valitsus maksis rahandusministeeriumi andmetel ettevõtetele kodumaiste diisli- ja bensiinitarnete eest välja umbes 187 miljardit rubla. Väljamaksete eesmärk on osaliselt kompenseerida tootjatele sõidukikütuste hindade erinevust Venemaal ja välismaal.

Bloomberg Economicsi arvutuste kohaselt kogub Venemaa 2024. aastal nafta- ja gaasimaksutulu ligikaudu 126 miljardit dollarit. Need arvud on „vaid juuksekarva võrra kõrgemad praeguse valitsuse prognoosidest”, ütles Bloomberg Economicsi Venemaa majandusteadlane Alex Isakov.


„Venemaa tuleks oma sõjaeelarves ots-otsaga kokku, kui Brent ületaks 95 dollarit, kuid riigi rahanduse positsioon jääb suhteliselt jätkusuutlikuks ka 70 dollarist ülalpool oleva naftahinna juures,” ütles ta.
#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe{width:100% !important;} #wpdevar_comment_1 iframe{max-height: 100% !important;}

(Külastatud 34 korda, 34 külastust täna)

Loe otse allikast

Kommenteeri