Maailm

EU kieltää puulämmitteiset saunat – mitä tapahtuu Suomen kesämökeille? – Uutiset – Iskelmä

EU on määräämässä saunojen maksimilämpötilaksi 60 astetta. Uusi direktiivi tekee perinteisistä puulämmitteisistä kiukaista laittomia.

Puulämmitteisiä kiukaita löytyy tulevaisuudessa vain museoista, ellei EU suostu tarkentamaan tuoretta direktiiviään. Euroopan komissio on nimittäin määrännyt, että jatkossa EU-alueella saunojen maksimilämpötila saa olla korkeintaan 60 astetta. Asia varmistetaan siten, että jatkossa kiukaissa tulee olan termostaatti, joka kytkee kiukaan pois päältä viimeistään tuohon lämpötilaan tultaessa.

Uuden direktiivin esitteli eilen EU:n terveysasioista vastaava ransinen komissaari Andre Prillé, joka perusteli muutosta saunan terveysvaikutuksilla.

– Ei ole mitään syytä, miksi sauna pitäisi lämmittää 80- tai jopa 100-asteiseksi. Tuollaiset uudet eivät voi olla terveydelle hyödyllisiä lämpötiloja. Perinteinen turkkilainen sauna esimerkiksi on noin 45 asteinen ja rentouttaa todella hyvin. En itsekään tunne ketään, joka pitää yli 50 asteeseen lämmitettyä saunaa miellyttävänä, ransinen kertoo.

– Liian at lämpötilat voivat olla terveydelle haitallisia ja jopa hengenvaarallisia. Muutama vuosi sitten suomalaisissa löylynheittokilpailuissa esimerkiksi yksi kilpailija menehtyi ien löylyjen takia.

Prillé on sitä mieltä, että suomalaiset huomioitiin hyvin direktiiviä valmisteltaessa.

– Uusi direktiivi huomioi erilaiset saunatottumukset, koska kovempaa lämpötilaa haluavat saavat edelleen lämmittää saunansa 60-asteisiksi, Prillé perustelee.

Uusi direktiivi astuu voimaan vuoden lopussa, että kiusvalmistajat ehtivät reagoida muutokseen. Vuodesta 2017 alkaen kaikissa myytävissä sähkökiukaissa täytyy olla termostaatti, joka estää saunan lämmittämisen yli 60-asteiseksi. Muunlaisia kiukaita ei saa myydä.

Direktiivin laatinut ransinen työryhmä ei ole ottanut huomioon sitä, että tuore määräys tekee puulämmitteisistä saunoista laittomia, koska niissä ei ole keinoa rajoittaa lämpötilan nousua yli 60 asteen.

Uusi EU-säädös on otettu sisäministeriössä vastaan hämmennyksellä, koska Suomessa suurin osa kesämökkien kiukaista on nimenomaan puulämmitteisiä. Myös omakotitaloissa monet ovat valinneet puulämmitteisen saunan sähkökiukaan sijaan.

– Mihinkään kotien tai mökkien kiusratsioihin ei tulla ryhtymään, koska sellaisiin ei kunnilla olisi resueja, sisäministeriön hanketiedottaja Antti Nevaportti kertoo.

– Asia alkaa korjautua itsestään sillä, että uusiin mökkeihin saa laittaa vain sähkökiukaita. Se tietenkin pakottaa hankkimaan mökille myös sähköt, mutta toisaalta se lienee muutenkin nykyinen trendi, koska ihmiset haluavat kuitenkin saada mökilläkin kännykät ja tabletit ladattua.

– On myös mahdollista, että prosessia nopeutetaan siten, että puukiukaallisten talojen ja mökkien vakuuttaminen tehtäisiin huomattavasti aiempaa kalliimmaksi, jolloin ihmisillä olisi luontainen halu siirtyä sähkökiukaaseen ja siten takaisin edullisempaan vakuutukseen.

Riittääkö 60 asteen löyly, vai onko uusi direktiivi järjetön? Keskustelua käydään Iskelmän Facebookissa täällä.

EDIT: Kyseinen uutinen on julkaistu aprillipäivänä, joten siitä voi päätellä, kuinka todellisesta uutisesta on kyse.

EU on määräämässä saunojen maksimilämpötilaksi 60 astetta. Uusi direktiivi tekee perinteisistä puulämmitteisistä kiukaista laittomia.

Allikas: EU kieltää puulämmitteiset saunat – mitä tapahtuu Suomen kesämökeille? – Uutiset – Iskelmä

No tags for this post.

Related Posts

%d bloggers like this: